5 muzee din Timișoara

TIMISOARA, ROMANIA -- MAY 15 2016. Unirii Square Sunset.

Unul dintre marile centre culturale din România, Timișoara are o istorie lungă ce a fost marcată de momente cu o semnificație aparte. În acest context, nu este de mirare faptul că aici se găsesc mai multe muzee, cu tematici diferite și variate.

Există ceva pentru fiecare turist în Timișoara, fie că este pasionat de artă sau de istorie, de pictură sau de sculptură. Mai mult decât atât, centrul istoric al orașului este un muzeu în sine, plin de povești mai noi și mai vechi.

1. Muzeul de Artă

Vedere din Piața Unirii a Muzeului de Artă

Sala Barocă datează din anul 1754, când Palatul Baroc a fost amenajat ca reşedinţă pentru Guvernatorul civil al Banatului, contele Vilana Perlas. Accesul principal în clădire se făcea dinspre piaţă şi prin portalul dinspre strada Carol (astăzi, Florimund Mercy). Astăzi, clădirea este gazda unor galerii de artă variate, începând cu artiști locali până la pictori ai artei universale precum Salvador Dali sau Frédéric Léglise.


2. Muzeul Satului Bănățean

Muzeul Satului Bănățean e plin de verdeață și se află în apropiere de Grădina Zoologică

Ideea înfiinţării unui muzeu etnografic în aer liber a fost formulată pentru prima oară de către Ioachim Miloia, fost director al Muzeului Bănăţean între anii 1928-1940, cunoscută personalitate culturală a Banatului. În anul 1928, după ce a participat la deschiderea Muzeului Etnografic al Transilvaniei din Cluj, el a cerut municipalităţii acordul pentru a înfiinta în curtea castelului Huniade un mic muzeu sătesc cuprinzând biserici de lemn, cruci “de interes istoric si artistic”, case tărăneşti etc.


3. Muzeul Național al Banatului

Castelul Huniade, sediul Muzeului Banatului, împreună cu Bastionul Theresia

Muzeul se află într-o clădire declarată monument istoric. Castelul, ridicat de Iancu de Hunedoara, este realizat în stilul Renașterii timpurii, de tipul primului sistem bastionar italian. A fost restaurat în secolul al XVIII-lea. Fațada nordică, distrusă de armata revoluţionară maghiară, a fost restaurată în 1856. În anul 1872 a luat fiinţă Societatea de Istorie şi Arheologie din Timișoara, care a început să colecteze materiale istorice. În următoarele decenii colecţiile de istorie şi arheologie au sporit. Din 1947 ele sunt expuse în Castelul Huniazilor. Edificiul este în restaurare. Expoziţia de bază prezintă materiale arheologice referitoare la perioadele neolitică, daco-romană şi medievală timpurie.


4. Muzeul Corneliu Miklosi

Una dintre multele galerii găzduite de Muzeul Corneliu Miklosi

Deschis în interiorul fostului depou de tramvaie din Timișoara, Muzeul Corneliu Miklosi este în același timp de dedicat istoriei transportului public timișorean, dar și artei în general. Povestea depoului începe din perioada lui Corneliu Miklosi (1887- 1963), fostul director al Tramvaielor din Timişoara, în perioada 1922-1948. Dea lungul timpului clădirea a fost centrul transportului în comun din Timișoara și a asigurat infrastructura pentru trecerea de la tramvaiele cu cai la cele electrice. În cadrul unui proiect desfășurat de ArtEncounters, depoul a devenit în 2017 și un centru artistic și cultural.


5. Muzeul Consumatorului Comunist

La 30 de an de la Revoluția din 1989, muzeul este o adevărată fereastră către trecut

Muzeul Consumatorului Comunist are expuse pe rafturi, prin dulapuri și sertare cam tot ce puteau cumpăra românii înainte de ’89, jucării, discuri, cărți sau casete audio. Muzeul a fost construit în primăvara lui 2015, din obiecte colecționate din piețele de vechituri din oraș, dar și de la oameni care trimiteau colete din țară cu tot ce avea familiile lor prin casă.

Share on facebook
Facebook
Share on google
Google+
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn
Share on pinterest
Pinterest

Telefon:
(+4) 0256 221 343

Telefon SPA:
(+4) 0356 102 001

Email:
hotel@spaiceresort.ro

Conectează-te

Calea Lugojului, nr. 27, Ghiroda, Timișoara, Timiș
ro_RORO
en_USEN ro_RORO